Inmiddels is de trip naar de Verenigde Staten weer achter de rug, ook weer fijn om lekker thuis te zijn. Een verslag van de laatste dagen liet nog even op zich wachten, maar bij deze dan nog het verslag van de laatste volle dag in New York. In de ochtend vrij om zelf op pad te gaan, de rest had andere leuke bezigheden. Voordeel hiervan is dat je dan ook zelf kan kiezen wat je wil gaan zien. De keuze viel op een 'Time to momo'-wandeling. Tijdens eerdere stedentrips hadden we al boekjes hiervan aangeschaft. In deze boekjes rondleidingen (inclusief kaart, beschrijvingen en nadere toelichtingen/tips) die wat minder standaard zijn. Uiteraard voert de route ook wel langs bezienswaardigheden, maar daarnaast kom je ook langs aangeprezen eettentjes of bijvoorbeeld leuke winkeltjes. Het zorgt toch altijd net weer voor straatjes (of zelfs wijken) die anderen niet zouden nemen. De keuze viel op route 3: 'Central Park, Times Square & Union Square'.
Eerst dus maar weer met de metro van Brooklyn naar Manhattan. Het lijkt allemaal dicht bij elkaar en de metro gaat ook best rap, maar uiteindelijk ben je dan stiekem al snel weer een uur onderweg. Startpunt van de wandeltocht was op de Colombus Circle, bij het meest zuidwestelijke puntje van Central Park. De route gaat formeel niet door het park zelf, maar ik wilde toch nog even een rondje er doorheen maken. Een toevoeging van een half uurtje aan de tocht dus. Daarna met het boekje in de hand op pad, prototype toerist dus.
De wandeling voerde eerst nog langs de zuidrand van Central Park, daarna de chique 5th Avenue in. Daar ook direct chaos: overal politie en afzettingen met dranghekken. Eerst geen idee wat er aan de hand was, totdat ik op een hoge toren met grote letters 'Trump Tower' zag staan. Donald bleek in huis te zijn en stond op het punt te vertrekken. Even later, ik liep ondertussen ter hoogte van de St. Patrick's Cathedral, kwam een gigantische stoet met wel vijftien auto's met alle toeters en bellen voorbij. Wel grappig om te zien hoe onmogelijk het in Manhattan is om een stoet met vijftien auto's snel door het verkeer te krijgen. Binnen no time stond de boel dus vast, een nog grotere chaos tot gevolg. Later tijdens de route stond de hele stoet bij een ander gebouw in de buurt, waarschijnlijk een toren met een helikopterplatform op het dak. Dat blijft toch wel de snelste manier om iemand snel en veilig de stad uit te krijgen.
Na de chaotische start van de wandeltocht kon ik mijn weg redelijk ongestoord vervolgen, al zorgen de drukte en vele stoplichten er wel voor dat het nooit lukt om in een lekker wandeltempo te komen. Gestaag vervolgde ik mijn weg en al lopende kwam ik langs allerlei leuke plekjes en winkeltjes, maar ook langs bezienswaardigheden als het Rockefeller Centre, Radio City Hall, Times Square, Bryant Park en uiteindelijk Grand Central Terminal. Vanaf hier vervolgden we weer samen onze weg. Het Chrysler Building en Empire State Building lagen ook langs de route. Het Flatiron Building was de volgende op de lijst. Dit iconische smalle gebouw had ik nog niet eerder gezien en dat zou eigenlijk ook zo blijven. Het gebouw bleek volledig in de steigers te staan, daar hadden we dus niet heel veel aan. Vanaf hier hielden we het laatste deel van de route ook voor gezien, voor de middag hadden we nog iets anders gepland.
Aan de westkant van Manhattan, bijna tegen de Hudson River aan, ligt de High Line. Dit is een voormalige goederenspoorlijn (in gebruik genomen in 1934), die verhoogd is aangelegd. Begin jaren '80 is de spoorlijn buiten gebruik genomen, maar begin deze eeuw is begonnen de boel weer op te knappen. Bovenop de High Line (daar waar dus eerst de treinen reden) is nu een park met een wandelpad aangelegd. Veel groen, maar ook een aantal kunstwerken en uitzichtpunten boven de wegen. De route loopt tussen de gebouwen van West Manhattan, met af en toe zicht op de kades langs de Hudson rivier. Geen gigantische wolkenkrabbers, maar de wat oudere hoogbouw met hier en daar nieuwbouw. Niet overal glimmend staal en glas dus, maar echt meer een 'urban' sfeer. Een heel ander Manhattan dus. De High Line is inmiddels flink toeristisch, dus op een middag met prima weer is het erg druk. Goed om hier dus rekening mee te houden, probeer wat vroeger op de ochtend te komen indien mogelijk. Je betaalt geen toegang, al is een donatie uiteraard welkom. Verder zijn er meerdere punten om op of af de High Line te komen, dus even iets anders tussendoor is altijd mogelijk.
Wij hadden bijvoorbeeld nog een tussenstop vlak langs de lijn, bij een wel heel bijzonder park: Little Island. Het park is namelijk aangelegd op een kunstmatig eiland in de Hudson. Vanaf een afstand zie je de zuilen waaruit het eiland is opgebouwd, architectonisch erg mooi. De zuilen hebben een verschillende hoogte, zodat het park ook heel veel verschillen in hoogte kent. In het park, dat nog bijna 1 hectare groot is, genoeg wandelpaden en uitzichtpunten en een centraal plein met wat kiosken en een terras. Verder nog een amfitheater, helaas geen voorstelling op het moment van het bezoek. Na het interessante bezoek aan Little Island nog een bezoek aan de naastgelegen Pier 55. Binnen een flinke foodcourt op de begane grond, maar het dak is ook te bezoeken voor de mooie uitzichten, onder andere over Little Island, een groot deel van Manhattan en de Hudson River.
Na Little Island en Pier 55 weer via een trap terug de High Line op, we vervolgden onze weg in noordelijke richting. Het eindpunt van de lijn ligt ongeveer bij Hudson Yards, een luxe winkelcentrum ten westen van Penn Station. Inmiddels liep het al weer richting einde middag, dus tijd om nog even ergens wat boodschappen te doen en een hapje te eten, voordat we richting hotel in Brooklyn gingen. De benen waren inmiddels flink vermoeid na zo veel dagen lopen door New York en Boston, een avondje lekker met de benen omhoog leek een heel erg goed idee. Geen plannen dus meer voor de avond.
Na dag 9 waren er nog een dag 10 en 11. Deze stonden vooral in het teken van nog even afscheid nemen van de familie en vervolgens de terugreis. Hiervan verder geen verslag, er zijn verder ook geen bijzonderheden hierover te vermelden.
Reactie plaatsen
Reacties