Soms kun je erg uitzien naar een mooie reis, maar dan toch ook erg opzien tegen de eerste dag. Meestal heeft dat dan te maken met het reizen op die dag zelf, ook tijdens deze reis was dat het geval. Het begint bij een reis buiten Europa in ieder geval altijd met een trip naar een luchthaven, in dit geval Schiphol. Dat is dan nog het makkelijkste deel van de trip. Op de luchthaven zelf is het dan nog een paar uur wachten voor vertrek: met een snelle incheck, veiligheidscontrole en paspoortcontrole blijft er vaak toch wel twee uur over voordat kan worden ingestapt. Dit is ongeveer de standaard start, daarna begint het 'maatwerk'. Egypte ligt op ongeveer 5 uur vliegen van Nederland. Er zijn maar een paar internationale luchthavens waar vanuit Nederland naar wordt gevlogen. Omdat wij de laatste week van de reis zouden verblijven in Hurghada (en van daar ook zouden terugvliegen), werd de luchthaven van Hurghada ook als heenbestemming gekozen. Dit was echter niet de eindbestemming voor deze dag, want de daadwerkelijke trip door Egypte zou beginnen in Luxor.
Dat werd dus direct na aankomst nog doorreizen. Na de paspoortcontrole en het ophalen van de bagage kon gelijk weer worden geboard in een touringcar, waarna een rit van nog eens ongeveer 5 uur volgde. Wel dwars door de woestijn, dus het uitzicht zorgde wel voor de nodige afleiding. Toch bleef de hele reis (vanaf het verlaten van thuis in de hele vroege ochtend tot de aankomst in Luxor) een heel lange zit, de energie was tegen de tijd van aankomst in deze stad wel redelijk op. Toch bleek al snel dat er voor de dag nog meer in het vat zat, namelijk een eerste excursie. Maar voordat het zover was, eerst maar inchecken in ons 'hotel' voor een kleine week. Een drijvend hotel welteverstaan, we zouden de komende dagen op een riviercruiseschip op de Nijl verblijven. Dit schip zou ons naar de mooiste plekken langs deze rivier gaan brengen.





















Omdat het nog wel even licht zou blijven, was er nog de mogelijkheid om een klein deel van Luxor te verkennen. Deze stad, gelegen ongeveer in het midden van Egypte, is een soort groene oase omgeven door woestijn. Uiteraard is de vruchtbare grond te danken aan de Nijl, de langste rivier van de wereld. In Luxor ontdek je pas echt het glorieuze verleden van de machtigste farao’s. Gebouwd op de ruïnes van het oude Thebe ligt hier het hart van het Opper-Egyptische rijk. Over de jaren heen zijn er in en rondom Luxor vele opgravingen en ontdekkingen geweest van overblijfselen uit het oude rijk en de zoektocht naar meer oude bouwwerken onder het zand is nog lang niet voorbij. Genoeg te zien dus en dat betekende geen tijd te verliezen.
De stad Luxor ligt voor het grootste deel aan de oostkant van De Nijl. Veel van de oude bouwwerken en opgravingen bevinden zich op de westoever van De Nijl. Er zijn een paar uitzonderingen en een van de bekendste is wel het Karnak tempelcomplex ten noorden van de stad. Dit complex is mogelijk het grootste religieuze bouwwerk ter wereld en de meest bezochte archeologische plaats in Egypte, met uitzondering van de wereldberoemde piramides van Gizeh. Die kwamen later deze reis aan de beurt, eerst dus een indrukwekkend bezoek aan dit tempelcomplex. In het Karnak tempelcomplex kunnen vier delen worden onderscheiden, elk gewijd aan een andere god. Slechts het deel dat is gewijd aan Amon-Re kan worden bezocht, dat geldt helaas niet voor de tempels voor Moet, Montoe en Aton.
Vanuit de organisatie van het cruiseschip waren er gidsen geregeld, die met groepen richting het complex gingen. Groepen werden ingedeeld per nationaliteit. Dit betekende voor de Hollanders alleen geen Nederlandstalige gids, het zou de hele trip dus Engels worden. Geen probleem, dat gaat ook prima. Na het betreden van het heel uitgestrekte complex stonden we wel voor een dilemma. Optie 1 was braaf achter de gids aan een dan maar een deel van het complex zien. Optie 2 was zelf rondlopen en op een afgesproken tijd weer terug zijn. Ondanks dat ik graag naar de verhalen van een gids luister, werd het toch optie 2. Uiteindelijk zo meer gezien en ook meer vrijheid op zoek naar mooie plekken voor het maken van foto's. Zeker in de Hypostyle Hall met de gigantische zuilen wil je toch echt op zoek naar de beste plekjes voor een kiekje. Daarna is er gewoon verder door nog veel meer te zien, zoals de tempels van Thutmose III en Ramses III. Trek dus als het mogelijk is flink wat uren uit voor een bezoek aan dit complex, er is erg veel te zien. Voor ons dus een snelle rondwandeling. Aan het begin van de avond werd het tijd om voor het diner terug te gaan naar het schip. De avond werd doorgebracht op het schip, ook dat moest nog wel een beetje worden verkend.
Reactie plaatsen
Reacties