Egypte dag 10: de piramides

Gepubliceerd op 10 maart 2025 om 17:52

Tijdens mijn vorige reis naar Egypte bleef de focus beperkt op Hurghada en Luxor. Tijdens deze reis waren al veel meer plekken aangedaan, vooral tussen Luxor en Aswan. Maar het zou me niet overkomen om al twee keer naar Egypte te zijn geweest, zonder de wereldberoemde piramides van Gizeh te hebben gezien. Daar moest dus wel een trip naartoe worden ondernomen. Er zijn daarvoor vanuit Hurghada een aantal mogelijkheden. De eerste (en ook de meest gekozen) is een dagtrip per bus. Bedenk dat enkele reistijd per bus ruim 5 uur is en je snapt dat dat een kwestie is van heel vroeg opstaan en heel laat terugkomen en dan nog steeds maar heel kort ter plaatse zijn. Deze optie viel daarmee al heel snel af. Een tweede optie is dezelfde trip per bus, maar dan twee dagen. Er komt dan een overnachting in Gizeh of Cairo bij en er is meer tijd om alles te bezoeken. Nadeel is alleen wel dat je dan weer een soort mini-groepsreis krijgt met een vast programma. Daar hadden wij geen zin in, dat viel dus ook af. Het werd voor ons optie 3. Wel vroeg op pad en laat weer terug, maar dan reizen met het vliegtuig. Vliegtijd is een uur en een kwartier, dus dat levert veel tijdswinst op. Verder ook een privétour ter plaatse geregeld, dus een eigen programma en geen tijdsverlies door plaspauzes en lange lunches. Wel prijzig, maar voor ons was het (ook achteraf gezien) de moeite waard.

De vlucht vertrok vanaf een aparte terminal voor binnenlandse vluchten. Dat scheelde veel tijd vergeleken met de tijdrovende procedures bij internationale vluchten. De vlucht was met een voor ons totaal onbekende luchtvaartmaatschappij. Het bleek een maatschappij dat vooral personeel in de petrochemisch industrie vloog, overgebleven tickets werden verkocht aan overige reizigers. Helemaal prima, het reisde net zo prima. Vroeg in de ochtend waren we dus al in Cairo, we konden er een lange dag van gaan maken.

Speciaal op ons verzoek werd het gigantische museum van Cairo (met onder andere het dodenmasker van Toetanchamon in de collectie) uit het 'standaard' aangeboden programma geschrapt. Wij waren veel meer benieuwd naar de piramides in de Saqqara (Sakkara) necropolis, een bezoek hieraan werd dus weer aan het programma toegevoegd, zo was de dag helemaal gevuld. Het was ook gelijk de start van onze tour. Vanaf de luchthaven was het toch nog wel een poos rijden, het complex ligt niet alleen aan de westkant van de Nijl (terwijl Cairo en de luchthaven aan de oostkant liggen), maar ook nog een kilometer of 30 zuidelijker. Gelukkig hadden we een praatgrage chauffeur, dus dat maakte het wel gezellig onderweg.

Saqqara was de begraafplaats van de hoofdstad Memphis tijdens het Oude Rijk (ca. 2680-2180 v.Chr.). Hier bevindt zich de beroemde trappenpiramide van koning Djoser, die hij liet ontwerpen door zijn architect Imhotep. Het was de eerste piramide in de geschiedenis van Egypte, ontstaan door meerdere grafheuvels (zogenaamde mastaba’s) op elkaar te bouwen. Niet alleen het feit dat dit de oudste piramide is, maar ook de heel bijzondere 'getrapte' bouw van deze piramide maakten dat we hier heel graag heen wilden. Vergeleken met de piramides van Gizeh is het hier ook veel rustiger, dat maakt het ook wel leuk. Behalve de piramide bestaat het grafcomplex uit een omheiningsmuur, tempel en hof waar het Sed-feest werd gehouden, een ritueel om de koning nieuwe kracht te geven na 30 jaar te hebben geregeerd. Ook is er een klein museum (Imhotep Museum), ga daar als je er bent en tijd hebt ook zeker even naar binnen. De zes zalen bevatten vondsten uit Saqqara, zoals faience tegels uit de grafkamer van Djoser, en grafbeelden van de vizier Ptahhotep. Wat ons niet verteld was (maar wat wel de moeite waard moet zijn), is dat als je vanuit het complex een stukje de woestijn in loopt en op een hoger punt gaat staan, je in de verte de piramides van Gizeh ziet staan.

Na het bezoek aan Saqqara gingen we door in noordelijke richting, tot in Gizeh. Toen we daar reden, zagen we ineens de piramides torenhoog boven de omgeving uitsteken. Dat was een echt 'wow'-momentje. Snel dus maar doorrijden, nu wilde we ze ook gelijk in volle glorie zien. De ingang van het complex is aan de noordkant, vanwaar je gelijk vol zicht hebt op de piramides. De grootste piramide (piramide van Cheops) is dan de voorste, daar schuin achter liggen dan vervolgens de piramide van Chefren en de piramide van Mykerinos. Uiteraard is het niet de bedoeling om de piramides te beklimmen, al mag je wel op de eerste 'treden' van de eerste piramide. Voor ons was het vooral het rondlopen om deze enorme bouwwerken. Om ze goed te zien en het geheel te kunnen bewonderen, bleek het vooral belangrijk om ook wat afstand te houden. Tegen betaling kun je op een dromedaris naar een uitzichtpunt. Vanaf daar zijn de mooiste foto's te maken. Bij een bezoek aan de piramides van Gizeh hoort natuurlijk ook een bezoek aan de bijna net zo beroemde Sfinx van Gizeh. Daar kom je vanzelf langs op weg naar de uitgang van het complex. Helaas wel flink binnen hekken gezet, maar daardoor niet minder indrukwekkend. Het is het grootste beeld van een sfinx ter wereld.

Nadat we het gigantische complex van de piramides van Gizeh hadden bezocht, werd koers gezet naar de stad Cairo. Deze stad met 12 miljoen inwoners kan met 1 woord worden samengevat: chaos. Het was bijzonder om door het drukke verkeer in deze stad te rijden, blij dat er iemand anders achter het stuur zat. In de stad hebben we nog de medina bezocht en een grote moskee. Leuk om deze dag af te sluiten, het werd tijd weer richting vliegveld te gaan. Vanaf daar weer naar Hurghada en nog een ritje naar het hotel. Laat in de avond waren we weer terug, een mooie ervaring rijker. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.