Kaapverdië Sal dag 3: het eiland rond

Op de derde dag van de vakantie op Sal stond een volle dagtrip over het eiland op het programma. Met een kleine groep, een gids en een chauffeur werden in een klein busje meerdere plekken op het eiland bezocht. De eerste stop was nog dicht bij Santa Maria. Aan de zuidoostkant van het eiland ligt het bij kitesurfers zeer bekende en gewilde Kite Beach. Het was nog relatief vroeg op de dag, maar de eerste kitesurfers trotseerden al de toch best hoge golven. Sal staat al bekend om de eeuwige wind die er rondwaait, maar bij dit strand is vooral de windrichting gunstig ten opzichte van de golven. Na een korte wandeling over het strand werd het eiland overgestoken richting Murdeira Bay aan de westkust. Het is voor ons nog steeds niet duidelijk waarom deze plek nu zo speciaal is, maar we hebben uit kunnen kijken over de rotsige kustlijn, waar golven flink op stuksloegen. Verder schijnt het een beschermd natuurreservaat te zijn, maar dan vooral het onderwaterdeel voor de kust.

Verder naar het noorden ligt langs de westkust het dorpje Palmeira. Het staat bekend om de kleurrijke gebouwen met fraaie muurschilderingen en om de palmbomen die er groeien. Nog verder op weg naar het noorden werd nog even gestopt bij Terra Boa om een heel duidelijke fata morgana te zien. Het blijft toch bijzonder om te zien, wetend dat je zintuigen je in de maling nemen. Weer nog wat noordelijker (inmiddels bijna bij de noordpunt van het eiland) langs de westkust ligt de lagune van Buracona, met de grot met het blauwe oog. Leuk om te zien, maar nog indrukwekkender was de golfslag in de lagune. Veel toeristen lieten zich binnen de lagune 'meespoelen' met de golven. De kracht van het water werd zo wel heel duidelijk zichtbaar.

Na een lunch in Espargos (de hoofdstad van het eiland) werd het eiland weer overgestoken naar de oostkant. Daar ligt midden in een oude vulkanische krater de zoutvlakte Pedra de Lume. De bodem van deze krater ligt lager dan de zeewaterspiegel, waardoor heel makkelijk zout water de krater in kan worden gelaten. Na verdamping van het water kan vervolgens het zout worden gewonnen. Vooral de ligging in de krater maakt dat de zoutvlakte en haar omgeving echt prachtig zijn. Vanaf de rand van de krater is er een weids uitzicht op de hele omgeving. Na het bezoek aan Pedra de Lume was het tijd om langzamerhand terug richting Santa Maria te gaan. Er restte nog een korte stop bij de botanische tuinen van Viveiros en ter afsluiting van de dagtocht werd er nog met een cocktail geproost bij een strandclub aan de zuidwestkust. Een geslaagde trip, binnen een dag waren alle hoogtepunten van het eiland bezocht.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.