Het einde van onze rondreis nadert, vandaag gaan we naar de laatste bestemming: Hikkaduwa. Hier nog een paar dagen strand, maar daarvoor moeten we eerste nog een lange reisdag met een rit van ongeveer 300 kilometer doorstaan. Gelukkig ook vandaag nog twee stops. Een korte om te zien hoe het befaamde paalvissen nu eigenlijk gaat. Een andere is een langere, namelijk een bezoek aan de zuidelijke havenstad Galle, waar nog veel Nederlandse invloeden uit het verleden te vinden zijn. Geen rooskleurige geschiedenis, maar deze moet ook verteld worden.
Maar eerst dus vooral vele uren rijden. Eerst langzaam de heuvels uit, daarna een vlakker landschap. En na een rit van vele uren dan eindelijk de zuidkust. Bij een aantal stranden nabij Galle vind je de paalvissers. Paalvissers of steltvissers vormen een populaire traditie in het zuiden van Sri Lanka. Sinds de oorlog toen voedsel schaars was, zijn ze op deze manier gaan vissen om meer te kunnen vangen. Na de tsunami is de visstand voor de kust echter afgenomen en vangen ze eigenlijk niets meer op de manier. De palen staan er nog wel en de vissers zijn er ook, maar ze zitten nu vooral te wachten op toeristen. Komt er een bus of wagen met toeristen aan die lijken te gaan stoppen, dan weten ze niet hoe snel ze in de paal moeten klimmen om voor te doen hoe dat paalvissen in zijn werk gaat. Uiteraard wel tegen een kleine vergoeding. Overigens zijn het nog wel gewoon vissers, maar dat werk doen ze vroeg in de ochtend. Tijd genoeg dus om er overdag nog een bijbaantje op na te houden.
Nog een laatste stukje rijden en we zijn in Galle. Galle werd in de 16e eeuw gesticht door de Portugezen. Na de inname door Nederlanders werd de stad versterkt met muren en veertien bastions. Galle bereikte het hoogtepunt van haar ontwikkeling in de 18e eeuw, voor de komst van de Britten. Het is het beste voorbeeld van een versterkte stad gebouwd door Europeanen in Zuid en Zuidoost Azië. Het laat de wisselwerking zien tussen Europese bouwstijlen en Zuid Aziatische tradities. Het grootste deel van de muren werd gebouwd in 1663. De noordelijke versterkte poort, beschermd door een ophaalbrug en een gracht, stamt uit 1669.
























In Galle krijgen we een uitgebreide rondleiding. Het eerste deel van de wandeling is over de vestingwallen, tot aan de witte vuurtoren. Van hieruit door de oude stad, waar ook nog veel historische gebouwen zijn terug te vinden. Ook een Nederlandse Gereformeerde Kerk is er te vinden, inclusief begraafplaatsen waar veel mensen met een Nederlandse achtergrond liggen begraven. Het is duidelijk dat graven hier niet worden geruimd, er zijn grafstenen te vinden die verwijzen naar personen die in de 17e eeuw zijn overleden. Al met al een stad die afwijkt van alle overige steden in Sri Lanka, bijzonder om te bezoeken.
Na de rondleiding nog een laatste stuk in de bus, op weg naar de strandplaats voor de laatste dagen: Hikkaduwa. Op tijd voor een prachtige zonsondergang komen we aan bij ons hotel aan het strand. Even lekker bijkomen van een intense reis.
Reactie plaatsen
Reacties