Egypte dag 5: terug naar start

Gepubliceerd op 10 maart 2025 om 17:06

Het zal wel direct opvallen dat er geen foto's bij het verslag van deze dag zijn gevoegd. Zoals al eerder vermeld zijn er niet heel veel foto's van deze reis meer terug te vinden, waarschijnlijk staat de volledige set op een schijf die op dit moment geen leven meer geeft. Maar eens een keer kijken of het lukt om de data van deze schijf te laten redden. Hopelijk kunnen er dan alsnog mooie series met foto's worden geplaatst. Voor nu is het aantal foto's voor deze dag heel makkelijk te tellen: nul! Maar dat betekent niet dat de dag niet verder kan worden beschreven.

Dag 5 was vooral weer een dag van reizen. Hoe dat in zijn werk gaat is al een paar keer aangegeven, het is vooral niets doen en het landschap aan je voorbij laten gaan. Eind van de middag waren we in ieder geval weer terug in Luxor, het startpunt van onze cruise. Ondanks dat het schip geen meter meer voor ons zou gaan varen, was de cruise nog niet voorbij. Met het schip als uitvalsbasis kon Luxor nog verder worden verkend en wel te beginnen direct na het aanleggen van het schip aan de kade.

Morgen zou de westoever van Luxor aan de beurt zijn, nu eerst nog een tempel aan de oostoever. Midden in de stad Luxor (tussen hotels, winkels en zelfs een McDonalds) ligt de Luxortempel. De in opdracht van Amenhotep gebouwde tempel dateert van circa 1400 voor Christus en is gewijd aan de god Amon, zijn vrouw Mut en hun zoon Chons. Naast de huidige ingang liet Ramses II gigantische kolossen van zichzelf plaatsen. Indrukwekkend is de zuilengang, maar eerst kom je binnen op de binnenplaats van Ramses II. Deze binnenplaats is later aan het oorspronkelijke complex van Amenhotep is toegevoegd oorspronkelijk vormde de zuilengang van de tempel. In het noordoostelijk gedeelte, naast de binnenplaats van Ramses II ligt de Abu Al-Haggag Moskee, welke zich binnen de muren van het tempelcomplex bevindt en pas in de 19de eeuw is gebouwd. Een groter contrast tussen de oude Egyptische cultuur en de hedendaagse islamitische cultuur binnen een complex is bijna niet denkbaar. Aan de rand van het complex kwamen we nog bij een stuk van een lange laan, die ze aan het ontgraven waren. Dit stuk was onderdeel van een drie kilometer lange laan met aan weerszijden beelden van sfinxen, die de Luxortempel met het gigantische Karnak tempelcomplex verbond. Men is begonnen met de reconstructie van deze laan, maar door de ongeregeldheden tijdens de Arabische Lente is het werk stil komen te liggen. Mogelijk zijn ze inmiddels al veel verder, maar tijdens onze bezoek lag het grootste deel dus nog verstopt onder het zand.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.