Vandaag nog een volle dag in dit prachtige, uitgestrekte park. Ondanks de zeer luxe kamers in deze lodge was er geen sprake van uitslapen (hoe lekker het bed ook lag), de wekker ging weer ruim voor zonsopgang af. Met een slaperig hoofd richting het restaurant, waar ze wel zo lief waren om een simpel ontbijt te serveren voor de vroege vogels (uiteraard waren we niet de enige die zo vroeg waren, de beste tijd voor een gamedrive is nu eenmaal rond zonsopgang). Na het ontbijt stond de chauffeur als op ons te wachten. Nog even de medereizigers oppikken bij de naastgelegen lodge en we konden op pad. Het was deze ochtend nog flink bewolkt, het zou tot de middag duren voordat de zon de wolken verdreef. Dit maakte het iets moeilijker om dieren te spotten (en vooral om ze daarna te fotograferen), ze waren door het beperktere licht gewoon moeilijker om waar te nemen. Daar stond dan wel tegenover dat de dieren op zich wel actiever waren. Toen de zon eenmaal echt op was, hadden we daar dan wel weer voordeel van.
Tijdens de gamedrive in de ochtend weer voldoende gezien. Denk hierbij niet alleen aan dieren als de olifant, buffel en impala, maar ook aan de uitzichten. Het terrein is relatief heuvelachtig, zodat er op de toppen van de heuvels de mooiste uitzichten waren. Verder waren er ook een aantal kommen waar zout werd gewonnen, ook deze plaatsen zorgden voor een bijzonder plaatje. Onderweg werd het nog even toegestaan een stukje te wandelen, altijd toch wel spannend in park waar veel wild leeft. Tijdens een stukje wandelen valt pas op hoeveel sporen je kunt vinden in het zand en ook uit de uitwerpselen kun je opmaken welke dieren er leven en daarnaast ook waar hun dieet uit bestaat. Vooral de uitwerpselen van de hyena zijn bijzonder, hier zie je het kalk van de botten die ze gewoon mee-eten.
In de middag een optionele wandeling in een verrassende omgeving binnen het park: de Kyambura Gorge (Kyambura kloof). De kloof staat ook wel bekend als het Kyambura Game Reserve en maakt deel uit van het Queen Elizabeth National Park. Een park in een park. Vooraf was verteld dat het een wandeling zou worden in een kloof, maar verder hadden we geen flauw idee. Aangezien het landschap in het Queen Elizabeth NP (zeker in de tijd dat we er waren) erg droog was met vooral veel open landschappen, hadden we het idee dat het ook een droge kloof zou zijn met veel rotsen en misschien een smal stroompje. Met die gedachte zaten we er flink naast.
De chauffeur bracht ons naar een plek waar een aantal (bewapende) gidsen op ons stonden te wachten. Ondanks dat we ongeveer 50 meter van de kloof af stonden, hadden we hem nog nauwelijks in de gaten. Totdat we meeliepen naar een soort vlonder, vanwaar we ineens een volledig uitzicht hadden op deze gigantische en vooral ook heel groene kloof. Het uitgestrekte graslandschap werd plotseling in tweeën gespleten door een 100 meter diepe kloof. De kloof, ongeveer 1 km breed en 16 km lang, is begroeid met tropisch regenwoud. En daar zouden we dus in gaan wandelen. Voordat we op pad gingen kregen we een veiligheidsinstructie van de gidsen. Er werd ons verteld dat in de kloof soms ook roofdieren als de leeuw kwamen, maar ook dieren als olifanten. Voorzichtigheid geboden dus. Verder moesten we ook uitkijken voor dieren als slangen, dus het werd echt een jungletocht. Dat hadden we nooit verwacht, maar wel heel gaaf.
























Met een gids voorop en een gids achteraan daalden we via smalle paden (die dus ook door de dieren worden gebruikt) steeds dieper af in de kloof. Iedereen geconcentreerd om dieren te spotten. En al snel hadden we mazzel, want we kwamen een kleine groep chimpansees tegen. En ze zaten ook nog in lagere bomen, zodat we ze beter zagen dan tijdens de speciale chimp-trek in Kibale NP. Soms moet je een beetje geluk hebben, zullen we maar zeggen. Ook de zwart-witte franjeaap liet zich weer zien. Toen we eenmaal beneden in de kloof waren, hoorden we van achter een aantal struiken en een grote omgevallen boom een luid geknor. We waren bij het water aangekomen en de aanwezige nijlpaarden lieten duidelijk horen dat ze onze aanwezigheid hadden opgemerkt en vooral dat ze deze niet zo op prijs stelden. Zaak om achter de boomstam te blijven dus, want je wil geen ruzie met ze. Na een uurtje rondwandelen in de kloof, klommen we op het gemak weer langzaam naar boven om weer uit te komen bij onze chauffeur. Wat een bijzondere wandeling in een compleet andere wereld was dit.
Aan het einde van de middag en in de avond weer genieten van de luxe. Lekker even zwemmen, goed eten en uiteindelijk nog met een lekker drankje op het terras. Terwijl de hyena’s in de verte zich luid lieten horen, kwam ook de lokaal bekende nijlpaard weer even langs om het gazon weer te millimeteren. Dat zag er een stuk vriendelijker uit dan zijn soortgenoten onder in de kloof, maar laat duidelijk zijn dat schijn bedriegt. Blij dat er een muurtje tussen hem en ons zat. Nog een nachtje op deze prachtige plek, voordat we weer doorreizen.
Reactie plaatsen
Reacties